Zajímavosti z Bystřice nad Pernštejnem - inspirace pro Prachatice?

13.08.2015 09:10

 

V pondělí jsem navštívil Bystřici nad Pernštejnem, pana starostu Karla Pačisku, se kterým se známe myslím od roku 2011. Co mi zaujalo, kromě hezkého města a pohodového setkání s Karlem Pačiskou?

 

Pohádkové bytosti pro nejmenší

Dřevěné sochy, co mají umístěné za městem, které vytvářel řezbář za nevelký obnos a jsou cílem procházek pro rodiny s dětmi. Myslím bezvadný nápad, který rozhodně můžeme realizovat u nás, bude-li vedení města nákloněno takovému drobnému projektu za pár desítek tisíc. Nakonec mohou místa ve městě vybrat samy děti  ve školkách společně s jejich učitelkami, až začně opět školní rok... Rád předám kontakty na správné lidi, co mi sdělil pan starosta.

 

Zimní stadion

V Bystřici jsme také byli před lety na několika exkurzích. S panem J. Markytánem ve věci výstavby zimního stadionu. Dnes stojí a funguje.

Postavili jej pomocí systému PPP, tedy ve spolupráci s podnikatelským sektorem. Jak? Jednoduše. Soukromý subjekt zimní stadion postavil za předem definované protředky, zde to bylo cca 56 mil. Kč, stavbu po dokončení převedl na město, tedy je nyní v majetku Bystřice nad Pernštejnem. Zároveň jej má pronajatý na 15 let, provozuje jej na své náklady a město Bystřice jej splácí v osmi splátkách, tzn. cca 7 mil. ročně po dobu osmi let.

Jinými slovy - Bystřice nad Pernštejnem má zimní stadion, který si pořídila za 56 milionů Kč na splátky a má zajištěný provoz za běžné ceny po dobu 15 let a nemusí jej přímo spravovat a dotovat ani korunou. Peníze však logicky poplynou skrze podporu sportu jednotlivým sportovním klubům, subjektům.

Jistě cesta k serioznímu zamyšlení. Během mé návštěvy zde byli kolegové z Bruntálu a obdobně mají postupovat i v Telči.

 

Tak či onak Ti Karle děkuji za Tvůj čas, příjemné setkání a přeji Tobě, všem zastupitelům i občanům Bystřice nad Pernštejnem jen pohodu a radost z každého společně prožitého dne.

 

Robert Zeman, zastupitel města Prachatice