Robert Zeman: Územní plán - kdy konečně začne platit?

29.01.2016 16:22

 

Na zastupitelstvu 20.1.2016 jsme se ptal, jak to vypadá s územním plánem, neboť poslední akce - veřejné projednávání všech podnětů a připomínek proběhlo v srpnu 2014!

 

Uplynul rok a půl a od té doby se nic neposunulo. Prý proběhne nové veřejné projednávání, jak mi vysvětlil pan V. Lukášek, mimořádný nástroj v územním plánování.  Pravděpodobně je na místě, nemám důvod panu Lukáškovi nevěřit, on jako odborník připravil podklady a závěry z veřejného projednávání již před rokem!  Laicky řečeno předal s kolegy štafetu volené reprezentaci města, kterou zastupuje tzv. odpovědný zastupitel - starosta Martin Malý, který je určen ke komunikaci v rámci procesu pořizování územního plánu za zastupitelstvo. 

 

Martin Malý nás (zastupitele) dokázal pozval k poradě nad závěry veřejného projednávání až v červnu 2015; od té doby se nic viditelně pro zastupitelstvo, natož pro veřejnost neděje.

 

Územní plánování je proces složitý, ale i tak nemuselo být tolik prodlev, za které nese dle mého názoru  díky zbytečně dlouhým nečinným obdobím osobní odpovědnost Martin Malý. Stejně jako celá rada nedokázala za skoro rok a čtvrt od voleb vyřešit umístění a provoz střelnice - dodnes není  na stole žádný plán k projednání. Pokud však vím, tak činnost radnice směřuje k tomu, že uvažovaná zastřešení střelnice v rezidenční zóně na Cvrčkově nebo v lokalitě u odpadového dvoru na Krumlovské ulici budou hrazena s velkou měrou z veřejného rozpočtu a to v řádu milionů korun, což již minulým zastupitelstvem dohodnutá varianta, místo v lese u Fefrovských rybníčků, nezahrnovala.

 

V praxi to znamená jediné - uvedené nečinnosti škodí městu a jeho občanům, lhostejno zda v pozici majitelů nemovitostí nebo lidí, které územní plán ovlivní nepřímo tím, že konečně přinese na čas jasné určení co, jak a kde lze budovat.

 

Robert Zeman, zastupitel