Kocourkov? Bohužel ne, Prachatice...

29.08.2015 09:19

 

V Prachatickém deníku jsem se dočetl, že bude rada města pokračovat v "opravách" chodníku v ulici Zahradní naproti SpGŠ.


Opravy chodníku jsou jistě chvályhodné činy, tam kde dosloužily, stejně jako nová výstavba tam, kde chybí a chodci musí chodit  v komunikaci společně s auty.
 
O co jde ale v ulici Zahradní? Rozhodně ne o opravu, ale marnotratnost starosty Malého a všech, kteří takový záměr schválili. Jde  o obyčejné mrhání penězi - statisíci korun, které mohly být použitky smysluplně jak v oblasti investic, tak případně sociální oblasti, školství pro děti, či kdekoliv jinde.
 
Proč to tvrdím?

Stávající chodník je plně funkční a stejně jako v loňském roce považuji tuto výměnu za naprosto zbytečnou.  Nejsem proti kostičkám, estetice, naopak, ale k výměně má (by mělo, může) dojít, až dlažba doslouží, nikoliv vyházením funkční dlažby a nahrazením kamennou. 

 

V tomto případě má neomluvitelné plýtvání veřejnými prostředky zelenou. Bohužel.

 

A ještě jeden pohled - dělat kostičkové chodníky prostřednictvím stavebních firem je přece tak jednoduché (stačí pár slov a několik usnesení rady města) oproti řešení jiných problematik Prachatic, jako je např. odborné posouzení (ne)realizace přeložky silnice II/141, či se prostřednictvím oprávněného zastupitele Martina Malého po více jako roce se vypořádat s námitkami k územnímu plánu, na které všichni, kterých se územní plán dotýká, čekají.

Také stále například nedůvodně čekáme myslím více jak rok na dopracování, schválení  nebo zavrhnutí pravidel pro urbanizaci.

Nebo na před volbami halasně slibované nalezení nového místa na přesun střelnice, čímž ovšem logicky není vynaložení milionů korun veřejných prostředků na z hlediska urbanismu nevhodné zakonzervování této činnosti uprostřed rezidenční zóny města, byť stále existuje objektivně funkční řešení umístění střelnice v lokalitě u Fefrovského rybníčku, třeba i nadstandardně odhlučněné např. formou haly, což je myslím nápad hodný vážného zřetele pana Josefa Amorta a jeho kolegů střelců, který by mohl být funkčním kompromisem směřujícím k obavám občanů v lokalitě Lázní.

 

Robert Zeman, zastupitel města Prachatice

 

Chodník určený k "opravě" za statisíce korun... Podstata opravy? Chodník není dostatečně hezký...