Ad Prachatický deník, R. Zeman: Jiná dlažba není nutná. Jde přece o více než pouhý materiál...

23.09.2015 17:32

 

Vážené čtenářky, čtenáři,

dovolte mi několik slov k doplnění článku.

Poctivé by bylo od M. Malého a vlastně všech ostatních kolegů (a po hlasování o materiálu o regeneraci městské památkovové rezervace vlastně je), kteří byli v pondělí na zastupitelstvu, kdyby řekli, my chceme všichni nahradit funkční dlažbu kostičkami, protože se nám to líbí. A chceme na to peníze, které to bude stát z městského rozpočtu utratit. A myslíme si, že to za to stojí a dáváme tomu prioritu před jinými stavbami, kde silnice nebo chodník vůbec není - Za Tratí, Na Cvrčkově příjezd do rezidenční zony, v kasárnách atd.

 

Bral bych to jako důstojné a jasné vyjádření důvodu rozhodnutí. Je naprosto většinové, stejně jako u zakládání společnosti Lázně sv. Markéty nebo u konečné podpory výstavby hokejbalového hřiště v parku Mládí, kdy jsem byl jediný, kdo hlasoval proti. Stejně jako v jiných případech. A občané si udělají sami o každém z nás obraz, jak moc z jejich pohledu naplňujeme veřejný zájem či nikoliv.

 

Podle mého názoru je nedůstojné a nesprávné argumentování technickou nutností výměny. Viz právě článek.

M. Malý argumentuje, že betonové kostky se drolí, chodník je zvlněný... a najednou na jeho příkaz v průběhu zastupitelstva po mé poznámce budou drolící se zámkovou dlažbu oddělovat k použití v jiných částech města.

A tomu předchází soutěž - výběrové řízení, kde není ve výkazu výměr ani 1 Kč na na ruční rozebrání, přebírání "drolící" se zámkové dlažby,  naopak, jen položky na uložení na skládku. A ta dlažba se bagrovala, vysypávala na korbu Tatry a ta ji zase sklopila na skládce.... A zde ji někdo najednou, pravděpodobně zdarma nebo za cenu, že se nepoveze k uložení, bude přebírat a dávat na palety... Určitě ti pracovníci teď "děkují" mně, že musí takovou práci dělat.  Ale měli by poděkovat za neprofesionalitu někomu jinému...

 

A k opravě dlažby u přechodu?

Dlažbu nebudeme opravovat lokálně, když plánujeme opravit celou Hradební, říkal na zastupitelstvu M. Malý a dodával, že by to bylo plýtvání desetitisíci.

Podle mě lokální oprava v místě, kde je přechod není plýtvání ani náhodou, naopak věc bezpečnosti chodců.  Já na fotce napočítal asi 22 dlaždic, co je potřeba vyměnit.

Bude-li to dělat jeden člověk celý den, nemělo by to stát více jak cca 3000 Kč a to počítám cca 300 Kč/hod. práce, což je rozhodně v horní hranici ceny práce.

A hlavně, tyto lokální výspravy měly být dávno hotové po celém městě! A ne bagrovat funkční chodník a dávat  za statisíce korun nový povrch.

 

Takže o čem to vše je? A nejenom v tomto případě? O důstojnosti výkonu funkce, veřejném zájmu, profesionalitě pracovníků města, když v klidu a souladu takto postupují nebo o zmaru, osobním egu, nezájmu o veřejný zájem a amatérizmu těch, kteří přímo tuto práci vykonávají?

 

Nebo jde jen o to prostavět co nejvíce veřejných prostředků? Potom se otevírají různé otázky, které mohou mít logiku.

 

Vím, že mě odsuzuje většina kolegů ze zastupitelstva, vadí mi to, že jsem se dostal na samý okraj zastupitelského stavu v Prachaticích, mrzí mi to, ale je to realita.

Já naopak nerozumím tomu, jak je možné, že podobné argumenty a problémy vidím jen já a potom mnoho spoluobčanů, nezastupitelů, se kterými o svých postojích samozřejmě také mluvím a ptám se jich na jejich názory, abych měl co nejvíce zpětnou vazbu na  hodnocení problémů a pro své rozhodování v zastupitelstvu.

 

R. Zeman, zastupitel