Robert Zeman: Proč jsou Prachatice v zastupitelstvu po volbách tak rozpolcené?

11.10.2018 12:53

Dobrý den dámy a pánové,
 
dovolím si několik slov, proč je pro nás tak složité spolupracovat s Nezávislými, s Martinem Malým.
 
Martina Malého znám mnoho let, v roce 1998 mi byl na svatbě, neboť jsem se oženil s jeho sestřenicí a dlouhá léta jej měl za příjemného a slušného člověka.
 
V roce 2010 jsme jako lídři každý za jiný politický subjekt získali 4 mandáty a uzavřeli koaliční smlouvu, která jasně vymezila sféry vlivu a odpovědnosti v práci prachatické radnice.
 
Krátce po volbách ale dohodnuté věci přestaly platit, stačí se podívat na zápisy z rad, články na webu, v tisku atd.
 
Přesto jsme za PRO Prachatice já s kolegy A. Tajanovskou, K. Štěpánem a M. Grosem odvedli velký kus práce, který ale veřejnost často znala skrze Martina Malého, tzn. vnímala jako jeho zásluhy a ve volbách jsme utrpěli prohru, přestože nebo protože jsme se tomuto jednání bránili.
 
PRO Prachatice odešly logicky do opozice a zde nejen že byly minulé čtyři roky v podstatě veškeré naše - mé návrhy bez diskuse  smeteny ze stolu, ale třeba záměrně Nezavislí společně s tehdejší koalicí nepodpořili mou osobní žádost i tehdejšího předsedy Svazu města obcí ČR, abych nadále mohl pracovat jako předseda odborné komise; stejně ani nijak nepodpořili mou práci v mezinárodních organizacích, kde nepřímo město Prachatice zastupuji skrze opakované delegace Svazu měst a obcí ČR, resp. Vlády ČR. Cílem rozhodně nebylo blaho města, ale ublížit mně osobně, poškodit mě.
 
Možnost vystoupit v kabelové televizi jsem jako opoziční politik za 4 roky neměl ani jednu, kromě momentu, kdy jsem přivedl do města delegaci ze zahraničních samospráv a Jan Voldřich o tom natočil krátkou reportáž.

O mé práci radnice sama nikdy neinformovala, ač jsem jí podklady opakovaně dával k dispozici. Třeba v případě, kdy mi vyšel v evropském sborníku příspěvek k migraci vedle článků starostů hlavních měst evropských států, předsedů vážených mezinárodních organizací.
 
Zkuste spočítat články v místních mediích, které by psaly o práci, o činnostech, které jsem jako zastupitel PRO Prachatice pro město odvedl, odpracoval, nikoliv prezentoval práci druhých. Myslím, že se nemám za co stydět - byl jsme to já, kdo od začátku otevřeně  podporoval aktivity v Živé vile, chtěl  dopravní průzkumy a sám jej i udělal, sehnal odborníky z ČVUT, hledal a navrhoval různá řešení, atd. atd.

A věřím, že se ozve každý z občanů, kterému jsem v průběhu minulých let třeba jen neodpověděl na mail, kontakt na Facebooku, osobní dotaz, nesnažil se i z pozice řadového zastupitele pomoci řešit jeho problémy.
 
Dnes již léta pracuji jako mezinárodní volební pozorovatel za Českou republiku, mám za sebou 9 misí a mohu ze zkušenosti říci, že taktika nedat prostor protikandidátům ve veřejném prostoru, je brána jako významný a velmi účinný nedemokratický prvek voleb, který je blízký třeba Ázerbajdžánu.
 
Je zkrátka velmi složité spolupracovat s někým, kdo nedrží sliby, o spolupráci vlastně nestojí, ale dlouhodobě si umně přivlastňuje výsledky práce jiných. Respektive záměrně likviduje své soupeře z pozice moci. Nyní po volbách nás Nezávislí ani neoslovili...
 
Arbitrem je - by mělo být především zastupitelstvo samo, což nebylo, dále veřejnost, média, ale ruku na srdce, může mít široká veřejnost třeba jiný pohled na věc, pokud nemá informace?
 
Vážené dámy a pánové, pokud čtete příspěvek jako postesk nad výsledkem voleb, není tomu tak. Jsem hráč a respektuji tuto hru - demokracii beze zbytku. Stejně jako fotbalista, co má fotbal rád jako hru, chce dávat parádní goly a není pro něj primárně prostředek pro gáži. Ano, prohráli jsme, ale jdeme dál.
 
Ale třeba někdo lépe pochopí, proč jsme v Prachaticích v tak špatné komunikační situaci, která nepřinese užitek nikomu, naopak, všichni budeme poškození, především občané.
 
Bez korektního jednání, respektu ke hře - demokracii jako takové, totiž skutečná spolupráce možná není, jen se za ní často o to více pompézně vydává.
 
Robert Zeman, lídr a zastupitel PRO Prachatice