Robert Zeman: Městská knihovna zakoupila auto za 378 tisíc Kč bez výběrového řízení

12.12.2014 07:54

 

Rozpočtové opatření číslo 134, které má zastupitelstvo města v podkladech pro jednání 16.12. jen na vědomí, nikoliv ke schválení, pojednává  o koupi nového  služebního automobilu pro městskou knihovnu a to Peugeot Partner Tepee, Active 1.6 HDI včetně zimních pneu Michelin Alpin A4, plechových disků, parkovacího asistenta a prosklených zadních dveří. To vše za cenu 378 000 Kč včetně DPH přímo od firmy HS Auto, s.r.o.

 

Jistě výborné a výborně vybavené auto, které bude 100% naplňovat nároky na převoz knih  a dalších činností v rámci regionu, který knihovna obhospodařuje a které zajišťovala Škoda Fabia Combi. Ta však měla havárii - proto vznikla nutnost pořízení automobilu.

 

Co považuji na problematice ze nesprávné a nepřiměřené?

 

- Není standardní (a nebylo), aby se automobil kupoval bez výběrového řízení, jakkoliv si  jej před samotnou koupí pořizovatel (město Prachatice, městské lesy, tepelné hospodářství, technické služby) specifikoval, vždy oslovil více dealerů v ostré soutěži - viz veřejné zakázky města dle směrnice 5/2011- např. 4.9.2014 Tepelné hospodářství Prachatice - Citroen Berlingo.


- Třída a vybavení a výběr značky auta - velmi subjektivní věc, která je ale vždy odvislá od finančních prostředků a účelu využívání - dosud více jak deset let stačil běžný kombík, nyní je pořízena dodávka v relativně luxusní třídě. Rozhodně nerozporuji snahu o pořízení většího vozu. Avšak knihovna disponuje dle podkladů pouze 253 000 Kč.  I to jsou však peníze, za které se dá pořídit nová dodávka nebo ojeté, avšak  plně funkční vozy s různým vybavením.  Běžně takto uvažují  a  činí občané, rodiny i firmy, aby maximalizovali užitnou hodnotu za prostředky, které mohou většinou z omezených rozpočtů investovat.

 

- Rada města (usnesení č. 28/2014) přidala z rezervy města 125 000 Kč v rámci schválené pravomoci rozpočtovým opatřením. Formálně je to naprosto v pořádku. Věcně jde o vyjímečnou věc, která se myslím nikdy nedělala na takové výdaje a striktně se trvalo, zvláště pak M. Malý,  na financování z prostředků organizace, z fondů tvořených z odpisů, dotací, výdělečnou činností, darů...

 

- Obdrží podobnou finanční injekci z rezervy města mimo běžné příspěvky a budou kupovat automobily bez výběrového řízení i např. Mateřská školka Prachatice, která disponuje cca 20 let starým Nissanem a vozí jím obědy a prádlo nebo Sportovní zařízení Prachatice, které má svého žlutého Pick Up, který je podobně starý? Nebo obdrží stejně nesystémově příspěvek na koupi nového auta např. Charita Vimperk, která zajišťuje pečovatelskou službu na našem území? Budou napříště kupovat  automobily bez výběrového řízení i na úřadu?  Nevím, věřím však že ne, že budou nastavená pravidla platit pro všechny stejně.

 

Nejvíce nesprávný a nesystémový také není samotný fakt, že takto bez výběrového řízení koupila auto organizace, kterou vede radní paní H. Mrázová z politického hnutí NEZÁVISLÍ, ale že taková standardní věc dostane bez objektivního důvodu vyjímku ze směrnice od celé rady - všech přítomných radních. Což je v rozporu nejen s textem směrnice, ale především s jejím duchem, kdy vyjímky jsou činěny ve vyjímečných případech a tím i podle dosavadní praxe koupě automobilu není.  

Sama směrnice není nic jiného než pouhý text, jen vůle po jejím naplňování a dodržovaní z dokumentu činí nástroj, který může být účinný.

 

Koupě auta knihovnou  je ukázkou, jak v realitě radní naplňují své předvolební deklarace o  zadávání veřejných zakázek, transparentnosti a rovnosti v takovém konání.

 

Robert Zeman, zastupitel

 

 

P.S.

"Vždy budeme realizovat výběrová řízení na veřejné zakázky maximálně transparentně a nediskriminačně" Volební program NEZÁVISLÍ, Prachatice - bezpečné město, listinná podoba; www.nezavislipt.cz

"Budeme prosazovat průhledné hospodaření organizací zřizovaných městem, prověříme uzavřené smlouvy", Volební program ČSSD, V. radnice - kvalitní služby pro občana, listinná podoba; www.cssdprachatice.cz

"Budeme prosazovat transparentní zadávání veřejných zakázek a jejich účinnou kontrolu"; "Zajistíme transparentní, nediskrimanční a rovný přístup k veřejným zakázkám"; Volební program ANO, www.anoprachatice.cz (12.12. v 9:00 nefunkční)