Nový územní plán v praxi, aneb když se problémy včas a důsledně neřeší

26.07.2017 14:10

Jste-li majitelem pozemku a chcete stavět v oblasti, která je vymezena jako oblast zasažená hlukem ze stávající střelnice, máte nyní problémy získat stavební povolení.

 

Proč? Protože střelnice není přestěhovaná a nový územní plán je platný a řeší hlukové zatížení území ze stávající střelnice. Nejde o nic nového, ale problém, který je znám dlouho.

 

Bohužel stávající zastupitelstvo města Prachatice zrušilo na podzim 2016 již vymezený a odsouhlasený prostor v novém územním plánu  na novou otevřenou střelnici v lese u Feferských rybníčků, kam střelci sami chtěli jít, kde si chtěli za své prostředky koupit pozemek a postavit střelnici, která by splňovala hlukové limity pro blízké i daleké obytné plochy. To vše bylo dohodnuté a potvrzené usneseními zastupitelstva někdy v roce 2012.

 

To samé zastupitelstvo schválilo letos nový územní plán, kde je uvedena "nová" plocha pro střelnici u sběrného dvora.

 

Má to jeden "malý háček". Bude se stavět městská střelnice za městské miliony, protože střelcům prostředky utržené za prodej té stávající nebudou stačit na zastřešenou stavbu (aby vyhověla hlukovému zatížení okolí), kterou od začátku vůbec oprávněně nechtěli. 

 

Další "drobný háček" je v organizaci a úsilí radnice vyřešit problematiku střelnice "lépe" než původně. Pokud vím, vedení města vše tak nějak přesunulo na střelce a čekají na studie, co jim doručí a oni potom odsouhlasí. Letos? Příští rok? Někdy? Kdo ví... Je to přece problém střelců, si možná (neo)mylně myslí.

 

Kdo ale rozhodně ví své, jsou ti, kdo již chtějí stavět nebo se chystají na stavební úřad a ten již v rámci nového územního plánu výskyt hlukového zatížení ze stávající střelnice řeší. Stejně jako všichni lidé, kteří čekají na řešení problematiky přemístění střelnice léta.

 

Napadají mi dva momenty z českých komedií  Jáchyme hoď ho do stroje a Pelíšky. "Zřejmě dobrej oddíl" a "kde soudruzi z NDR udělali chybu"...

 

Bohužel ten stav k úsměvu není, spíše k pláči.

 

Robert Zeman, zastupitel

 

P.S.

Prezentaci, kde jsem v roce 2014 hovořil o stavu, který nastal, naleznete zde

Z dnešního pohledu docela zajímavé shrnutí všeho, co bylo odpracováno a odsouhlaseno zastupitelstvem  než výsledek zastupitelstvo dle mého názoru bez objektivních důvodu zrušilo,  najdete zde a zde