Robert Zeman: Komunální volby klepou na dveře, už zase?

15.08.2018 07:57

Vážené dámy a pánové,

 

zase jsme o čtyři roky starší, zkušenější, moudřejší či zklamanější z veřejného života, kterého jsme každý občan neoddělitelnou součástí, ať tomu tak chceme nebo ne.

 

O čtyři roky píši proto, že nám klepou na dveře opět volby do obecních zastupitelstev. Někdo řekne, proč, jiný možná už zase, já si dovolím říci, děkuji za tu možnost.

 

Neděkuji za tu možnost jako politik, ale jako občan, že mohu jít k volbám a ovlivnit směřování svého města, kde žiji na další čtyři roky a není to pro mě formální věc.

 

Jako voliči se rozhodujeme zcela jistě každý trochu jinak. Ať chceme nebo ne, stejně jako v jiných oblastech našeho života komunální volba spočívá v racionálním i pocitovém rozhodování.

 

Budeme hodnotit hezká a zajímavá  hesla a bilboardy, různě praktické, či velkolepé nebo nudné programy a personální složení kandidátek, ovlivní nás zcela jistě i kampaň všech, kdo se o přízeň nás voličů uchází a zcela jistě bude její velikost a údernost odvislá od financí, které mohou být vynaloženy tím či oním politickým subjektem.

 

Jako občan - volič Robert Zeman se budu zajímat o tato kritéria: Jde jen o předvolební sliby nebo snahu o dlouhodobou a v podstatě každodenní práci, která neskončí s volbami?

Budu se dívat a dívám, jak jednotlivé politické subjekty v průběhu volebního období se mnou jako občanem - voličem komunikují, zda mají své vlastní názory na svých webových stránkách, pokud nějaké mají nebo jen postují názory jiných,  jak moc se mnou chtějí a chtěli komunikovat na ulici, v hospodě nebo na facebooku...

Budu se zajímat a vzpomínat, zda jsem se v průběhu těchto čtyř let mohl na někoho z politiků s důvěrou obrátil, když jsem měl potřebu něco řešit u nás ve městě a jak jsem dopadnul, zda se o mé starosti a podněty někdo opravdu zajímal, řešil je nebo jsem s nimi spíše obtěžoval.

 

Budu volit podle odvedené práce, podle schopnosti hrát fér a nikoliv podle slibů a velkoleposti momentální kampaně.

 

Já vím, řeknete, Tobě se to říká, Ty se v "tom" pohybuješ léta,  jsi jeden z "nich". A budete mít pravdu.

 

Ale právě proto si jako politik a zároveň volič nebo obráceně jako volič a zároveň politik dovoluji své postoje, pohled na blížící volby s Vámi sdílet. Třeba Vám pomohou v rozhodování, jak co nejodpovědněji ovlivnit naší společnou budoucnost veřejného života v Prachaticích na další čtyři roky.

 

S přáním hezkých dnů Robert Zeman, občan města Prachatice a lídr PRO Prachatice