Hezké Vánoce a šťastný nový rok 2018, to Vám přejeme

15.12.2017 14:50

Pomalu se chýlí rok 2017 ke konci. Každému z nás.

 

Každý se budeme ohlížet a možná jen podvědomě bilancovat vlastní životy.

 

Co se nám povedlo, co nám udělalo radost, kdo nám ublížil nebo naopak něco nehezkého učinili my druhým. Koho milujeme a kdo má rád nás. Kolik jsme vydělali peněz a naopak, jaké boty a dluhy jsme si svým přičiněním nebo jen svou důvěřivostí nebo jen tím, že jsme v nesprávný čas byli na nesprávném místě učinili.

 

My, co máme rodiny, děti, si říkáme a možná často i oprávněně pochybujeme, zda jim dáváme to nejlepší, co jsme schopni. Zda mají všeho dostatek. Lásky i teplého oblečení, peněz na svačiny, školní pomůcky i jejich kratochvíle.

 

My, co máme životní partnery, se občas možná zamyslíme, co pro nás znamenají, zda léta společně strávená jsou sílícím svorníkem nebo naopak korozí tenčícím se nosníkem, který brzy pod tíhou našich emocí a vztahů zkolabuje a my s ním.

 

To vše je obaleno ve společenském životě, jenž je  plný postmoderních technologií, všemožných zpráv a (dez)informací, které na nás  záměrně útočí.  Žijeme ve světě, kde  se nedávné fantazie přesmykly v každodenní realitu.

 

Společnost je díky tomu a my s ní, ač si to často nepřipustíme, plná obav, strachu z budoucna, které je mnohdy velmi podobné historii, kterou jsme jako lidstvo prožili.

 

Naštěstí mám na to lék, jasnou cestu, jak z toho ven. Není to nic nového, převratného. 

 

Tedy - pomáhejme si, pracujme na tom, abychom si byli jako lidé blíž.  Jako manželé, jako táta - dcera, máma a syn. Jako zralý syn a stárnoucí maminka. Jako sousedé, lidé spolu žijící v jednom městě.

 

Stačí maličkosti - poslouchat se, usmát se na sebe, pohladit. Pomoci s úklidem, dát s úsměvem přednost sousedovi, když vyjíždí s autem z napěchované ulice. Možná (určitě) jít koupit dražší rohlík do krámu v naší čtvrti než ten levnější do velkého nákupního centra.

Možná... ale Vy sami najdete tisíce důvodů a způsobů, jak si pomoci, být si více druhem než člověk člověku vlkem.

Je to jen na vás, na nás všech, jak se sebou v tomto ohledu naložíme.

 

Tedy, milé a vážené čtenářky a čtenáři. Přeji Vám za naše sdružení, za sebe pevné zdraví, krásné Vánoce a jen vše dobré v roce 2018.

 

Slíbíme si, že společně budeme v příštím roce na větší lidské sounáležitosti pracovat, souhlasíte?

 

 

V úctě Robert Zeman, lídr PRO Prachatice a zastupitel města Prachatice