35 000 000 Kč na "vodu" je utraceno za jiné výdaje

18.07.2019 17:05

Asi to děláme skoro každý. Na dlouhodobé výdaje si šetříme a připravujeme se na ně. Platíme do fondu oprav u bytových domů, spoříme na opravy domů a bytů ve stavebním spoření a mnoha jinými způsoby se připravujeme na budoucí opravy a modernizace.

 

Stejně tak i město, které navíc podle platných zákonů musí mít zpracované plány obnovy vodovodů a kanalizací. Viz příloha zde.

 

 

V ceně vody každý odběratel vody v Prachaticích platí zhruba poloviční obnos právě na tyto účely - oněch 15 mil. Kč + DPH ročně.

 

Bohužel vládnoucí koalici se povedl "husarský kousek" - vedle vyčerpaní v polovině roku skoro všech prostředků města (k dnešnímu dni 18.7. je volných peněz na rezervě mimo rozpočtované příjmy a výdaje cca 1,4 mil. Kč)  tím také utratili i oněch cca 35 mil. Kč, které měly zbývat na účtech, jak je patrné z tabulky   vypracované na mou žádost panem Zdeňkem Rubešem, vodohospodářem města, neboť jde o "omašličkované" peníze určené v podstatě jen na vodu a kanalizaci!

 

Tyto účelově vázané prostředky zkrátka lehkomyslně a v rozporu s platnou legislativou Martin Malý, Jiří Machart, J. Klimeš, M. Lorenc, Z. Kollar a další koaliční zastupitelé v podstatě zdefraudovali a budou v blízké i vzdálenější budoucnosti chybět na průběžné opravy  a rozvoj naší vodohospodářské soustavy.

 

Tzn. lze očekávat, že pro nedostatek finančních prostředků se v budoucnosti zvýší cena vodného a stočného. Nebo se bude soustava vybydlovat dále.

 

Pane starosto, kolegyně a kolegové zastupitelé, kteří jste dokázali město dovést k těmto koncům, bravo.

 

Naše mládež a děti vám jistě poděkují za vaší odpovědnou správu věcí veřejných.

 

Robert Zeman, zastupitel