Střelnice u Feferských rybníčku nebude

28.09.2016 12:39

Na jednání zastupitelstva v pondělí 19. září byl na stůl starostou M. Malým předložen bod, ve kterém bylo uvedeno, že se ruší stávající usnesení zastupitelstva, která se vázala na přesun střelnice k Feferským rybníčkům.

 

Pro zrušení přemístění hlasovali všichni zastupitelé mimo mne a kolegy Jiřího Macharta.

 

Zcela jistě jde o platné rozhodnutí a já jej respektuji a pro mnoho občanů a lidí, kteří se o téma zajímali, je to vítězství, které jim přeji. Neplatí totiž, že mi jde o mé ego, jak na jednání poznamenala radní Jana Krejsová.

 

Přemístění střelnice do lesa za městem, jenž bylo nalezeno v roce 2012 ve shodě střelců, minulého zastupitelstva i orgánů státní správy tedy nebude.  Stejně jako plánovaný nulový dopad na rozpočet města Prachatice, protože střelci si měli pozemek v lese koupit a opět vybudovat střelnici za své prostředky.  Tedy šlo o vyvážené řešení z pohledu všech možných zájmů.

Jako příjemná připomínka  zůstává obůrka, která byla výsledkem uvažování o umístění.

 

Co bude následovat, nevím. Zcela jistě ale půjde o řešení, kde veřejné prostředky najednou nebudou problémem. Peněz máme přece dost a teď to na 99% již jinak než s finanční podporou města vyřešit nepůjde, nemá-li střelecká tradice v Prachaticích skončit nebo se zadlužit. Dlužno podoktnout, že střelci nejsou tím partnerem, který takové řešení navrhoval a požadoval.  A dle mého názoru se jejich pozice v jednáních s tímto vedením města nachází tak trochu jako postavení nejmenováného státu při jednáních v nejmenovaném nedalekém velkém městě, jenž vyvrcholily nejmenovanou dohodou podepsanou dne 29. září před 88 lety nejmenovanými evropskými mocnostmi.

 

Že takové řešení může být nespravedlivé vůči jiným obdobným případům, kdy si lidé, spolky musí řešit své problémy sami a za své prostředky (a je to tak správně), byť také konají činnost pro společnost prospěšnou a žádoucí nebylo v rozhodování o tomto případu důležité.

 

Robert Zeman, zastupitel