Milí Prachatičané, ať nám v příštím roce život neklouže mezi prsty

29.12.2016 10:36

Vážené dámy, vážení pánové, vážení Prachatičané,

 

přejeme Vám  do roku 2017 pevné zdraví, radost ze života a také hodně štěstí a úspěchů v osobní i pracovním životě.

 

Žijeme v době, která nemá z hlediska historie lidstva obdoby, nikdo před námi neměl takové technické vymoženosti jako my, přesto asi skoro každý z nás cítí nejistotu, nestálost, roztěkanost i odcizení ve společnosti, byť můžeme lusknutím prstu facebookovat, whatsupovat, chatovat a já nevím co ještě se sousedem z patra, stejně jako s kamarády z Nového  Zélandu.

 

Zkusme si proto pro příští rok slíbit, že se budeme snažit více vnímat blízkost bytí každého z nás (nejen) Prachatičanů. Více si pomáhat, třeba drobnostmi jako je milé pozdravení, úsměv, popovídání... Potřebujeme to každý jako sůl, bez které nejenom v pohádce nezle býti.

 

Také pojďme více přemýšlet o informacích, co se na nás valí z každého koutu našeho prostoru. Nestrkejme před nimi hlavu do písku, ale kriticky na ně nahlížejme a hodnoťme podle svých zkušeností, svého rozumu, našich tradic a zvyklostí. Zkrátka používejme selský rozum a držme se léty prověřených vzorců chování, které mají především křesťanské základy.

 

A nakonec - nenechme si vzít svobodu bytí, myšlení - od kohokoliv. Je to naše opravdové bohatství, které si musíme chránit jako oko v hlavě.

 

S úctou a pokorou  Robert Zeman, sdružení nezávislých kandidátů PRO Prachatice